Echo’s


Vitaliteitsecho

De vitaliteitsecho, die gemaakt wordt rond 8 weken, is bedoeld om te kijken of het hartje klopt en of je in verwachting bent van één of meerdere kindjes. Deze echo wordt vaak inwendig (vaginaal) gemaakt omdat we via de buikwand in deze vroege fase lang niet altijd een duidelijk beeld krijgen. Deze methode is veilig en niet pijnlijk en geeft dus géén verhoogd risico op een miskraam. Mocht je hier bezwaar tegen hebben, geef dit aan.

 

Termijnecho

De termijnecho, die gemaakt wordt tussen 10-13 weken, is bedoeld om de uitgerekende datum vast te stellen. Deze echo kan, met goede blaasvulling, via de buik gemaakt worden. In deze periode groeit elk kind gelijk, zodat je met grote nauwkeurigheid de zwangerschapsduur kunt vaststellen.
Tijdens deze controle zullen we ook de mogelijkheden bespreken om onderzoek te doen naar aangeboren afwijkingen. Meer informatie over deze onderzoeken vind je in de folder Screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom.

 

Groeiecho

De groeiecho, die gemaakt wordt rond 30 weken, is bedoeld om te kijken of jullie kindje volgens verwachting groeit. Bij een groeiecho worden het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte gemeten.  Tevens wordt de hoeveelheid vruchtwater beoordeeld.

 

Liggingsecho

De liggingsecho wordt alleen op indicatie gemaakt als we twijfelen over de ligging van jullie kindje.


20 Weken echo

Met het Structureel Echoscopisch Onderzoek kun je tijdens de zwangerschap laten onderzoeken of jullie kind lichamelijke afwijkingen heeft. Verder wordt de ontwikkeling van de organen bekeken door een gespecialiseerd echoscopiste. De 20 weken echo of SEO is geen garantie op een gezond kind. Niet alle afwijkingen worden namelijk voor de geboorte ontdekt. Soms worden er wél afwijkingen of bijzonderheden gezien die voor onzekerheden kunnen zorgen. Jullie kunnen dan mogelijk in aanmerking komen voor een uitgebreide echo in het Medisch Spectrum Twente te Enschede of voor een vruchtwaterpunctie om meer te weten te komen over de afwijking. De 20 weken echo wordt vanuit de basisverzekering vergoed. De 20 weken echo wordt in ons echocentrum Inzicht gemaakt.