Eerste controle


De eerste controle is vaak een spannende afspraak voor aanstaande ouders. Het consult vindt plaats bij een zwangerschapsduur van ongeveer 8 weken (gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie) en neemt een klein uur in beslag. Tijdens het eerste consult maak je kennis met één van ons. Wij bieden je tijdens de eerste controle ook een echo aan om te kijken of het hartje van de baby klopt.

 

Gezondheid

We zullen allerlei vragen stellen over je gezondheid. We vragen ook naar je ziektegeschiedenis (eventuele operaties, ziekenhuisopnames, medicijngebruik e.d.) en allergieën en we besteden aandacht aan roken, alcohol en drugsgebruik. Ook de gezondheid van je partner en van jullie families is van belang. Het is handig wanneer je zoveel mogelijk weet over eventuele aangeboren afwijkingen in jullie families. Naar aanleiding van die vragen kunnen we jullie vertellen of er een verhoogd risico bestaat op aangeboren afwijkingen voor jullie kind.


Vorige zwangerschappen

Mocht je eerder zwanger zijn geweest, dan nemen we kort de bijzonderheden van deze zwangerschap(pen) door. Mocht een vorige zwangerschap door een andere verloskundige of de gynaecoloog begeleid zijn, dan vragen wij je om deze gegevens mee te nemen, zodat we kunnen nagaan of er bijzonderheden zijn geweest.


Leefomstandigheden

Naast alle medische vragen willen we graag weten hoe je sociale situatie eruit ziet. Mochten er bijzonderheden zijn op het gebied van relaties, financiën, huisvesting of werk, dan horen wij dit graag zodat we je -waar mogelijk- kunnen begeleiden.


Overige onderzoeken

We zullen tijdens deze controle ook de bloeddruk en je gewicht meten en uitleg geven over het bloedonderzoek.
Het is nog te vroeg om naar het hartje te luisteren. Dit doen we vanaf 14 weken.
We begrijpen dat er veel op jullie afkomt, daarom is er uiteraard alle ruimte voor het stellen van vragen.