Voorbereiding


Een goede voorbereiding op je bevalling, in praktisch en emotioneel opzicht, is belangrijk. Je kunt een aantal stappen ondernemen om zekerder de bevalling in te gaan: een cursus volgen, de voorlichtingsavond bezoeken en een geboorteplan schrijven.
Voor meer informatie lees je de folder 'Hoe bereid je je voor'.

 

Een bevalling is voor veel vrouwen en hun partners een bijzondere en indrukwekkende gebeurtenis. Je weet niet hoe een bevalling verloopt en dat maakt het spannend. We helpen jullie om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling.

 

 

Verloop van de bevalling

 

Er zijn maar weinig kinderen die op de uitgerekende datum worden geboren. Vanaf 37 weken tot 42 weken zwangerschap is de periode, die als ‘normaal’ geldt om te bevallen. Binnen deze periode begeleiden wij de baring. Beval je vroeger of later, dan wordt de baring begeleid door de gynaecoloog in het ziekenhuis.


Hoe kondigt de bevalling zich aan?


Weeën

In de weken voorafgaande aan de bevalling komt het vaker voor dat de baarmoeder alvast ‘oefent’. Je hebt dan al wat weeën, alleen nog niet zo sterk en regelmatig. Deze voorweeën, zorgen dat de baarmoedermond zacht en week wordt. Ze zakken na een paar uur vanzelf weer af. Echte weeën, die voor ontsluiting zorgen, worden alleen maar sterker en komen steeds sneller achter elkaar. Bel ons als je een uur lang weeën hebt om de 4- 5 minuten, die ± 60 seconden aanhouden.


Gebroken vliezen

De vliezen kunnen breken als eerste teken van de bevalling. 10 % van de bevallingen begint met het breken van de vliezen. Vang een beetje vruchtwater op of bewaar een nat maandverband. Gebeurt dit ’s nachts en is het vruchtwater helder en het hoofdje de laatste controle ingedaald en je krijgt geen weeën, dan kun je wachten met bellen tot de volgende ochtend. Is het vruchtwater donker (groenig of bruinig) dan kán dit een teken zijn dat het kindje het benauwd heeft gehad. Bel ons dan direct dan komen we kijken hoe het met jullie kindje gaat. Is het hoofdje nog niet ingedaald, dan adviseren we te gaan liggen en ons te bellen, ook ’s nachts.


Bloedverlies

Wat bloed- en slijmverlies na 37 weken is normaal. Het is een teken dat de baarmoedermond aan het rijpen is. Het kan ook nog enkele dagen duren voordat de bevalling begint. Heb je ineens veel helderrood bloedverlies (zoals een menstruatie), dan willen we dit wel van je weten.

 


Voorbereiding

Voor een goed verloop van de bevalling is het belangrijk dat je je voorbereidt.


Kom naar onze informatieavond, aanmelden via www.zwangerintwente.nl. Veen cursus die bij je past en lees goede informatie. Een goede voorbereiding is ook belangrijk voor omgaan met pijn tijdens de bevalling. Een website met informatie hierover is van de KNOV. Of zie deze folders: "Hoe bereid je je voor", "welke houding past bij jou" en "Pijnstilling".