Waar ga je bevallen?


Als de zwangerschap zonder problemen verloopt en je bevalt tussen de 37 en 42 weken kun je zelf kiezen waar je wilt bevallen: thuis of poliklinisch in het ZGT Almelo of in het Röpcke Zweers Ziekenhuis te Hardenberg. Het is belangrijk dat je die plaats kiest waar je je het meest op je gemak voelt.
Soms maak je pas tijdens de bevalling de definitieve keuze of je thuis wilt blijven of toch liever naar het ziekenhuis gaat. We bespreken tijdens de zwangerschap wat jouw wensen en vragen zijn ten aanzien van de plaats van de bevalling.


Het kan zijn dat er zich tijdens of na de bevalling (zowel thuis als poliklinisch) bijzonderheden voordoen, waardoor we het beter vinden om je door te verwijzen naar de gynaecoloog of kinderarts.

 

 

Thuis bevallen

 

Onderzoek heeft uitgewezen dat bij een normaal verlopende zwangerschap thuis bevallen net zo veilig is als in het ziekenhuis. Als je thuis bevalt ben je in een vertrouwde omgeving. Je partner kan meer zijn eigen gang gaan als je niet constant steun nodig hebt, daardoor voelt hij zich vaak meer op zijn gemak. Ook voor jezelf kan je eigen omgeving zorgen voor ontspanning, wat een vlotte baring kan bevorderen.
Bij een thuisbevalling begeleidt één van ons de bevalling en een kraamverzorgende zal ons assisteren. De kraamverzorgende zorgt er ook voor dat na de bevalling alles wordt opgeruimd, je wordt gewassen en je baby wordt verzorgd.

 

 

Klaarzetten voor een thuisbevalling


Als je thuis wilt bevallen dan zijn er een aantal dingen die je kunt klaarzetten als de bevalling gaat beginnen:

  • het kraampakket (de doos niet uitpakken)
  • 2 warme kruiken (ook in de zomer)
  • 10 hydrofiele luiers
  • 2 emmers met vuilniszakken
  • goede verlichting
  • een tas met spullen voor het geval je toch naar het ziekenhuis moet.


Zorg dat het in de ruimte waar je wilt bevallen minimaal 21 graden is.

 

 

Poliklinische bevalling


Een poliklinische bevalling is een bevalling in het ziekenhuis die begeleid wordt door één van ons. Met assistentie van een kraamverzorgende of een verpleegkundige.
Een poliklinische bevalling brengt vaak extra kosten met zich mee. Informeer bij je verzekeraar wat je eigen bijdrage is.
Als alles goed is gegaan en jij je ook goed voelt, mag je binnen een paar uur na de bevalling weer naar huis.