Bevallingen en spoed 0546-621340 Ik wil me aanmelden

Verloop van de bevalling

Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen

Mats4

Het begin van je bevalling

Aan het eind van je zwangerschap kan het zijn dat je steeds vaker harde buiken/voorweeën gaat voelen. Sommige vrouwen ervaren dit al weken voordat de bevalling begint. Het komt vaak voor dat je 's nachts voorweeën voelt, aangezien dan de baarmoeder het meest actief is. Ze kunnen pijn doen en je wakker houden, maar zijn minder krachtig en minder frequent dan de echt weeën.

Het kan zijn dat je rond 37 weken een beetje bloed- en/of slijmverlies hebt. Dit is een normaal, het betekent dat je baarmoedermond aan het rijpen is. Het is nog geen teken dat je bevalling gaat beginnen. Heb je ineens veel helderrood bloedverlies (zoals bij een menstruatie), dan willen we dit wel van je weten.

Het merendeel van de bevallingen begint met weeën, maar het kan ook beginnen met het breken van de vliezen. Wanneer je bevalling begint met gebroken vliezen kun je direct daarna weeën krijgen. Het kan ook zijn dat de weeën nog op zich laten wachten. Meestal beginnen de weeën wel in de loop van de eerstvolgende 24 uur. Zijn je vliezen langer dan 24 uur gebroken en ben je nog niet bevallen, dan is dit een reden om je naar het ziekenhuis/de gynaecoloog te verwijzen. Hetzelfde geldt wanneer je vliezen breken en het vruchtwater groen of bruin is.

Als je bevalling begint met weeën, dan komen deze vaak eerst onregelmatig, ze duren dan nog niet zo lang en zijn nog niet zo krachtig. Dit noemen we de latente fase. Deze fase kan best lang duren, soms wel een aantal dagen. Je lichaam is zich dan aan het voorbereiden op de bevalling. Ons advies is om nog wat afleiding te zoeken en rust te pakken. Naarmate je bevalling vordert zullen de weeën sneller op elkaar komen, langer duren en krachtiger worden. Vanaf het moment dat de weeën om de 4-5 minuten komen en ongeveer 60 seconden aanhouden, begint meestal de actieve fase. Deze fase, ook wel ontsluitingsfase genoemd, kan variëren in tijdsduur.

Afb bevalling - Verloskundigenpraktijk Tubbergen - Almelo

Rondom de geboorte

Bij een eerste kindje duurt de ontsluitingsfase meestal tussen de 12-18 uur, bij een volgend kindje gaat het vaak sneller. Probeer tijdens deze fase een houding te vinden waarin jij de weeën goed kunt opvangen. Je partner kan je ondersteuning bieden door je te helpen met je ademhaling of bijvoorbeeld je onderrug te masseren. Als je je goed kunt ontspannen maakt je lichaam zelf hormonen aan waardoor je in je eigen ‘bubbel’ komt. Deze hormonen werken ook pijn verlichtend.


De weeën zijn nodig om de baarmoedermond volledig te openen, dit noemen we ook wel volledige ontsluiting. Vaak krijg je rond deze fase ook persdrang. Deze fase, die we ook wel de uitdrijvingsfase noemen, kan bij een eerste kindje anderhalf tot twee uur duren. Bij een volgend kindje gaat het meestal sneller. Het persen kan in verschillende houdingen: staand, liggend, zittend, op handen en knieën, op de baarkruk of in bad. Kijk op dat moment welke houding voor jou het beste voelt!

Handje en hand ouder zwart wit - Verloskundigenpraktijk Tubbergen - Almelo

Nadat jullie kindje geboren is kunnen jullie rustig kennismaken. Wanneer de navelstreng is uitgeklopt, zal deze worden doorgeknipt. Na een tijdje zal ook de nageboorte (placenta) geboren worden. Wanneer deze geboren is, kijken we of we nog moeten hechten.

Het eerste uur na de geboorte is een ontzettend belangrijke periode voor de hechting tussen moeder en kind (en natuurlijk ook partner) en de start van de borstvoeding. We proberen jullie tijdens dit uur zoveel mogelijk rust te geven.