Bevallingen en spoed 0546-621340 Ik wil me aanmelden

Prenatale screening

Niet alles wat mogelijk is moet

PNS2

Mogelijke onderzoeken vroeg in de zwangerschap

Je bent zwanger. Je kunt laten onderzoeken of het kind in je buik een aandoening heeft. Of een lichamelijke afwijking. We noemen dit prenatale screening.

Het besluit voor zo'n screening kan een lastige afweging zijn, daarom raden we je aan er van te voren al iets over te lezen, dit kan via www.pns.nl/prenatale-screeningen.

Er zijn twee soorten screening:

1. Onderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom: de NIPT (niet-invasieve prenatale test).
2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: Tijdens de 13 en/of 20 weken echo, ofwel de (ET) SEO, wordt jullie kindje uitgebreid bekeken door een ervaren echoscopiste van ons echobureau Inzicht.

Niet alle afwijkingen kunnen voor de geboorte ontdekt worden. Soms worden er wél afwijkingen of bijzonderheden gezien die voor onzekerheid kunnen zorgen. Je kunt dan mogelijk in aanmerking komen voor een uitgebreide echo of voor een vlokkentest of vruchtwaterpunctie in het Medisch Spectrum Twente te Enschede om meer te weten te komen over de afwijking.

Je beslist zelf of je deze onderzoeken wilt laten doen.

Graag informeren wij je over de mogelijkheden van prenatale screening. Heb je tijdens je eerste bezoek aan ons gezegd dat je meer wilt weten over prenatale screening? Dan krijg je hier een uitgebreid gesprek over (counseling).

Kijk voor meer informatie, folders en animatievideo’s op www.pns.nl, de website over pre- en neonatale (na de geboorte) screeningen.