Bevallingen en spoed 0546-621340 Ik wil me aanmelden

Echo's

Een kijkje in je buik

J echo

Voor velen de leukste controles

Wat is er mooier dan je kindje te bekijken tijdens de zwangerschap?
Gedurende de zwangerschap zal je op verschillende momenten een echo krijgen.

Echofotos kijken met Silke en Soof - Verloskundigenpraktijk Tubbergen - Almelo

Tijdens de eerste controle maken we een echo zodat jullie kunnen zien of het vruchtje in de baarmoeder zit, of het intact is en of het een éénling of een meerling zwangerschap is. Rond de 10-11 weken zwangerschap maken we een echo om de exacte termijn van de zwangerschap vast te stellen. Bij een zwangerschapsduur rond 13 weken en rond 18-20 weken wordt een uitgebreide echo aangeboden om te onderzoeken of jullie kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Daarnaast maken we, zo nodig, een groei- en liggingsecho. Je kan er zelf voor kiezen om rond de 14-16 weken een wensecho (geslachtsbepaling) te laten maken door ons.

Hieronder vind je alle echo's op een rijtje.

De vitaliteitsecho wordt rond 8 weken gemaakt. We kunnen kijken of het hartje klopt en of je in verwachting bent van één of meerdere kindjes. Deze echo wordt vaak inwendig (vaginaal) gemaakt omdat we via de buikwand in deze vroege fase lang niet altijd een duidelijk beeld krijgen. Deze methode is veilig en niet pijnlijk. Het geeft ook géén verhoogd risico op een miskraam. Voor deze echo is het belangrijk een lege blaas te hebben. Mocht je het vervelend vinden om een inwendige echo te krijgen, geef dit dan aan.

De termijnecho, die gemaakt wordt tussen 10-13 weken, is bedoeld om de uitgerekende datum vast te stellen. Deze echo kan meestal via de buik gemaakt worden. Wel is het belangrijk dat je een volle blaas hebt wanner de echo wordt gemaakt. In deze periode groeit elk kindje gelijk, zodat we met grote nauwkeurigheid de zwangerschapsduur kunnen vaststellen.

De wensecho is een niet-medische echo die gemaakt kan worden rond de 15-16 weken zwangerschap. Tijdens deze echo kunnen we het geslacht van het kindje bekijken en vertellen of jullie in verwachting zijn van een jongen of een meisje. Mocht het kindje niet optimaal liggen om het geslacht te beoordelen, dan laten we jullie eenmalig terugkomen.

De wensecho kost €50,-.

Voorwaarden wensecho:
Echo’s die je op eigen verzoek laat uitvoeren, worden niet vergoed door de zorgverzekeraar, omdat het doel van de echo niet medisch-diagnostisch is. Voor echo’s op eigen verzoek gelden de volgende bepalingen:
- Er wordt niet concreet gezocht naar afwijkingen bij moeder of kind.
- Bij deze echo’s wordt geen medische beoordeling gedaan of medisch advies gegeven. Geen enkele uitspraak, gedaan tijdens of na het echoconsult, mag worden uitgelegd als medische beoordeling.
- Indien de verloskundig echoscopiste wel een afwijking ziet of vermoedt, zal zij dit met je bespreken.
- Indien er een afwijking niet wordt gezien, is de verloskundigenpraktijk op geen enkele wijze aansprakelijk.
- Er wordt geen garantie gegeven op geslachtsbepalingen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afgegeven beoordeling en dus wordt ook geen aansprakelijkheid dienaangaande aanvaard.

Verschil tussen de 13 en 20 weken echo: de 13 weken echo (ETSEO) vindt plaats tussen 12+3 en 14+3 weken zwangerschap. Bij deze echo wordt NIET gekeken naar het geslacht van het kindje. Je kunt deze echo alleen laten maken als je ook meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Deze studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 weken echo.

De 20 weken echo (SEO) vindt plaats tussen 18 en 21 weken zwangerschap. Bij deze echo kan er meer gedetailleerd gekeken worden omdat het kindje iets groter is.

Met de 13 en 20 weken echo of (Eerste Trimester) Structureel Echoscopisch Onderzoek kun je tijdens de zwangerschap laten onderzoeken of jullie kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Verder wordt de ontwikkeling van de organen bekeken door een gespecialiseerd echoscopiste.

De 13 en 20 weken echo zijn geen garantie op een gezond kind. Niet alle afwijkingen kunnen voor de geboorte ontdekt worden. De 13 en 20 weken echo worden vanuit de basisverzekering vergoed. Deze echo's worden in ons echocentrum Inzicht gemaakt.

Soms worden er wél afwijkingen of bijzonderheden gezien die voor onzekerheid kunnen zorgen. Je komt dan mogelijk in aanmerking voor een uitgebreide echo in het Medisch Spectrum Twente te Enschede of voor een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Met deze onderzoeken krijgen jullie meer duidelijkheid over de afwijking.

De groeiecho die, op indicatie gemaakt wordt, is bedoeld om te kijken of jullie kindje volgens verwachting groeit. Bij een groeiecho worden het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte van het kindje gemeten. Daarnaast wordt er gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater.

De liggingsecho wordt alleen op indicatie gemaakt als we twijfelen over de ligging van de baby.