Bevallingen en spoed 0546-621340 Ik wil me aanmelden

Samen weet je meer

Meer informatieve zorg

Centering

Wat is CenteringZwangerschap

Bij CenteringZwangerschap worden de controles uitgebreid met extra informatie en aandacht voor de zwangere.

Je vormt met 8-10 andere zwangere vrouwen een vaste groep die ongeveer in dezelfde periode uitgerekend is. De bijeenkomsten vervangen een groot deel van de één op één afspraken. De echo's zullen buiten de CenteringZwangerschap afspraken om gepland worden en wel individueel zijn.

Tijdens een aantal bijeenkomsten zullen ook andere professionals aansluiten (bijv. lactatiekundige, fysiotherapeut, slaapcoach) om informatie te geven vanuit hun vakgebied.

Door de groepsdynamiek haal je veel informatie en ervaringen uit de groep. Vrouwen die na een eerdere zwangerschap mee doen aan CenteringZwangerschap geven aan dat ze nog beter geïnformeerd zijn en met nog meer vertrouwen hun bevalling tegemoet zien. Na verloop van tijd, als je elkaar beter kent en vertrouwd bent in de groep, biedt de groep ook veel ondersteuning.

Ook als je extra zorg nodig hebt, bijvoorbeeld bij de gynaecoloog, kun je toch mee blijven doen aan de groepsbijeenkomsten.

Wachtruimte - Verloskundigenpraktijk Tubbergen - Almelo

Hoe werkt CenteringZwangerschap

De bijeenkomsten beginnen met de medische controles. Je meet zelf je bloeddruk en gewicht en noteert deze in je zwangerschapsboekje.

Afgeschermd van de groep doet de verloskundige het uitwendig onderzoek om de groei van je baby te beoordelen en naar het hartje te luisteren.

Daarna bespreken we iedere bijeenkomst één of meerdere thema's (zoals een gezonde leefstijl, zwangerschapsklachten, voeding voor je kindje, de bevalling, de kraamtijd). Deze zullen aansluiten op de fase van je zwangerschap. Ook kun je zelf onderwerpen inbrengen die je graag besproken wilt hebben. Je partner, kinderen en/of andere familieleden zijn ook welkom voorafgaand aan de bijeenkomst tijdens je zwangerschapscontrole en in de groep tijdens bepaalde bijeenkomsten.


Wat houdt CenteringZwangerschap in?

 • Individuele controles tot circa 12-16 weken
 • Acht bijeenkomsten van twee uur in je zwangerschap op vooruit geplande data
 • Na de achtste bijeenkomst vinden de controles weer individueel plaats
 • Alle echo's individueel
 • Eén bijeenkomst ongeveer zes weken na je bevalling, samen met jullie kindjes
 • Verloskundige zorg samen met steeds dezelfde zwangeren en je vaste verloskundige
 • Veel tijd voor vragen, informatie en nog leuk ook
 • Zelf actief betrokken zijn bij je zwangerschap
 • Uit onderzoek blijkt: betere uitkomsten van de zwangerschap
 • Meer (zelf)vertrouwen in je eigen lichaam en je eigen kunnen
 • 17 uur meer verloskundige zorg (gratis)

Waarom CenteringZwangerschap?

Uit onderzoek blijkt dat deze vorm van zorg betere uitkomsten geeft. Er worden bijvoorbeeld minder kinderen te vroeg geboren, er is minder behoefte aan pijnstilling en minder bijstimulatie tijdens de bevalling. Er is aangetoond dat deze bijeenkomsten bijdragen aan meer zelfvertrouwen, meer vertrouwen in je zwangerschap, bevalling en kraamtijd en je rol als moeder!

Het kan leuk zijn andere dames te ontmoeten die in dezelfde periode van de zwangerschap zitten, soms leidt dit zelfs tot vriendschappen/babydates.

Het kan fijn zijn om te horen dat je niet de enige bent met bepaalde klachten of onzekerheden, dit zorgt ook voor minder stress.

Het blijkt dat veel vrouwen dit een hele fijne vorm van zorg vinden.

Door heel Nederland wordt CenteringZwangerschap gedaan, met groot succes!

CenteringZwangerschap iets voor jou?

Na je aanmelding ontvang je van ons een bevestigingsmail met informatie over de eerste controle. In deze mail komt ook CenteringZwangerschap alvast aan bod, zodat je hier vast over na kan denken. Tijdens het intakegesprek zullen we je verwachtingen van de zorg bespreken en samen kijken welke vorm van zorg het beste bij je past.

Wil je meer informatie over CenteringZwangerschap of heb je vragen hierover, dan mag je altijd bellen 0546-621340 of mailen info@verloskundigentubbergen.nl