Bevallingen en spoed 0546-621340 Ik wil me aanmelden

Alles op een rijtje

Er valt heel wat te regelen

Christin noelle 7imfsc G FRA unsplash zwangeren buik met hand man en vrouwregelen

Wat moet je wanneer regelen?

We hebben alles waar je aan moet denken tijdens de zwangerschap voor je op een rijtje gezet.

Aanmelden bij verloskundigenpraktijk

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je contact opnemen met onze praktijk. Je hebt hiervoor geen verwijzing van je huisarts nodig. Je kunt je telefonisch aanmelden of online aanmelden.

Aanmelden Moeders voor Moeders

Je kunt je zwangerschapsgeluk delen!

In Nederland is het voor één op de zes stellen niet vanzelfsprekend om zwanger te worden. Moeders voor moeders verzamelt urine in van zwangere vrouwen tijdens hun eerste 16 weken van de zwangerschap. Daardoor kunnen ze andere vrouwen helpen zwanger te worden. Je kunt je aanmelden bij Moeders voor moeders in via de website www.moedersvoormoeders.nl.

Huisarts en apotheker informeren

Het is raadzaam om je huisarts en apotheker in te lichten dat je zwanger bent, mocht je medicatie nodig hebben dan kunnen ze rekening houden met de zwangerschap. Soms heeft de huisarts informatie die belangrijk is om te vermelden aan ons, omdat dat van invloed kan zijn op je zwangerschap. Na de intake zullen wij, met jouw toestemming, de huisarts op de hoogte brengen van je uitgerekende datum.


Zorgverzekeraar informeren

Het kan handig zijn om je verzekering na te kijken. Hoe ben je verzekerd en wat wordt er vergoedt. Misschien is het zinvol om je verzekering aan te passen om de eventuele kosten van de kraamzorg of ziekenhuis te kunnen dekken. Het melden van een zwangerschap bij de verzekering is niet verplicht, maar het aanmelden van je kindje bij een verzekering wel. Het kindje moet binnen 3 maanden aangemeld worden bij de verzekering. Ook is het goed om je te realiseren dat er bepaalde kosten tijdens, maar ook na de zwangerschap onder het eigen risico vallen.
Ongeacht waar je wilt bevallen, een kraampakket moet je altijd in huis hebben. Ben je aanvullend verzekerd, dan krijg je waarschijnlijk een kraampakket van je zorgverzekeraar. Krijg je dit pakket niet, dan kun je een volledig pakket kopen bij de apotheek. Sommige drogisten verkopen ook kraampakketten.

Inlezen over onderzoeken
Tijdens de intake wordt er uitleg gegeven dat je de mogelijkheid hebt om onderzoeken te laten verrichten die kunnen zien of er een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen is. Misschien wil je je hier al vast op over nadenken en informatie over downsyndroom en de 20 weken echo lezen.


Bloedonderzoek

Na de intake mag je bloed laten prikken. Op www.medlon.nl vind je waar en wanneer de prikposten geopend zijn. Als je ook bloed gaat prikken voor de prenatale screening moet je naar het ziekenhuis om bloed te prikken.

Als je niet voor de NIPT kiest, mag je bij een prikpost in je buurt bloed laten prikken. Wel even een afspraak maken via www.medlon.nl

13 weken echo (ETSEO) regelen

Tijdens de controle rond de 10-12 weken krijg je van de verloskundige een kaartje met telefoonnummer mee om de 13 weken echo af te spreken bij Inzicht, ons echobureau. De verloskundige stuurt de aanvraag via de beveiligde mail naar Inzicht, daarna mag je zelf Inzicht bellen om de afspraak in te plannen: 0546-533030


20 weken echo (SEO) regelen

Tijdens de controle rond de 14-16 weken krijg je van de verloskundige een kaartje met telefoonnummer mee om de 20 weken echo af te spreken bij Inzicht, ons echobureau. De verloskundige stuurt de aanvraag via de beveiligde mail naar Inzicht, daarna mag je zelf bellen om de afspraak in te plannen: 0546-533030


Kraamzorg aanvragen

De kraamtijd is een tijd vol nieuwe ervaringen. Je maakt kennis met je baby, je herstelt van de bevalling en je gezin staat volop in de belangstelling. De eerste week word je bijgestaan door een kraamverzorgende. Zij zal ook tijdens de bevalling, wanneer deze thuis plaatsvindt of wanneer je poliklinisch bevalt, de verloskundige assisteren. Voor de 16e week van je zwangerschap moet je je aanmelden bij een kraamzorgbureau. Er zijn verschillende kraamcentra in de buurt waarvoor je kunt kiezen. Meestal komt iemand van het kraamzorgbureau tussen de 30 en de 36 weken zwangerschap bij je thuis voor een persoonlijke intake. Als je eerder bevallen bent, dan is de intake vaak telefonisch.

Erkenning en ouderlijk gezag regelen

Een kind is juridisch gezien het kind van de moeder waaruit het geboren wordt (wat niet per se de biologische moeder hoeft te zijn, denk bijvoorbeeld aan eicel-donatie).
Als je niet bent getrouwd, is de biologische vader volgens de wet niet automatisch de vader van je kind. Hij moet het kind daarom erkennen. Dit geldt ook voor een vrouwelijke partner van de geboortemoeder (hieronder wordt over de vader gesproken, hiermee bedoelen we ook de vrouwelijke partner).
Erkennen kan bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar je woont.
De vader kan het kind erkennen op de volgende momenten:

  • Tijdens de zwangerschap. Er wordt een akte gemaakt waarin wordt erkend dat hij de vader is. De moeder moet hier altijd bij aanwezig zijn. Tijdens de zwangerschap is het handigste moment.
  • Bij de geboorteaangifte. Als dit jullie eerste kind is, moet de moeder bij de aangifte aanwezig zijn. Aangezien een geboorteaangifte binnen 3 dagen na de geboorte moet plaatsvinden kan het voor een kersverse moeder nogal een belasting zijn om mee te gaan naar het gemeentehuis.
  • Op enig moment na de geboorte. Als de vader het kind niet tijdens de zwangerschap of de geboorteaangifte heeft erkend, kan dit later ook nog. Er wordt dan een aparte akte opgesteld waarin de vader wordt erkend als de officiële vader van het kind.

Naast erkennen is het vaak ook wenselijk dat de vader het ouderlijk gezag over het kind krijgt. Met het ouderlijk gezag kan de vader beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging van het kind. Ouderlijk gezag kan alleen worden aangevraagd als de vader het kind heeft erkend. Voor het indienen van het verzoek heb je het aanvraagformulier 'Verzoek tot het gezamenlijk uitoefenen van het gezag over een minderjarige' nodig. Het formulier met de benodigde documenten wordt vervolgens opgestuurd naar of afgegeven bij de rechtbank.

Inschrijven voor een zwangerschapscursus

Het doel van een zwangerschapscursus is om te leren hoe je kunt ontspannen en manieren te leren om de weeën op te vangen en te persen.

Eventuele onzekerheden of angsten kunnen hierdoor worden weggenomen. Het volgen van een cursus is natuurlijk geen garantie voor een makkelijke, pijnloze bevalling, maar het zal je in ieder geval leren hoe je om kunt gaan met de pijn. Bovendien weet je dan enigszins wat je te wachten staat en beleven vrouwen die een cursus hebben gevolgd tijdens de zwangerschap de bevalling over het algemeen positiever dan vrouwen die ontwetend de bevalling ingaan. Kijk voor het aanbod zwangerschapscursussen in de omgeving.

Borstvoedingscursus

Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor de baby. Omdat borstvoeding geven niet altijd vanzelf gaat, is het goed om je voor te bereiden mocht je borstvoeding gaan geven. Dit kan door het volgen van een borstvoedingscursus. Meestal wordt deze gegeven door een lactatiekundige. Zij is een specialist op het gebied van borstvoeding. Je krijgt uitleg over hoe borstvoeding werkt, hoe je je kindje kunt aanleggen en eventueel hoe kolven in zijn werk gaat.

Voorlichtingsavond over bevalling en kraambed

Onze praktijk geeft, in samenwerking met een kraamverzorgende, regelmatig een voorlichtingsavond over bevalling en kraamtijd. Je krijgt hiervoor een uitnodiging tijdens een controle en kunt hierover ook informatie vinden op onze facebookpagina. Neem ook vooral je partner mee, zo bereiden jullie je samen goed voor op de bevalling en kraamtijd

Er worden in de regio ook cursussen gegeven over andere onderwerpen. Kijk hiervoor op loes.nl.
In het ZGT Almelo worden ook informatieavonden gegeven. Diverse onderwerpen rondom de bevalling en babyvoeding komen aan bod. Op deze manier kun je alvast kennis maken met het ziekenhuis.

Opstellen van een geboorteplan

Hier kun je een voorbeeld van een plan downloaden. Dit kun je ingevuld mailen naar info@verloskundigentubbergen.nl

Spullen voor je bevalling (ook als je in het ziekenhuis bevalt)

-Bedverhogers

-Ondersteek (po)

Eventueel extra:

-Ruggensteun

-Douchekruk

Je kunt deze heel eenvoudig bestellen via duxxie.nl. Ze worden dan bij je thuisbezorgd via bijv. medipoint

Bespreken van geboorteplan

Als je een geboorteplan hebt gemaakt kun je dit meenemen naar de controle of naar ons toesturen via de mail. Rond 36-37 weken bespreken we het plan. Dan zijn wij op de hoogte wat jullie specifieke wensen zijn rond de geboorte van jullie kindje en kunnen overleggen of we aan jullie verwachtingen kunnen voldoen. We bespreken rond deze termijn ook met jullie wanneer je ons moet bellen als je denkt dat de bevalling is begonnen. Je krijgt deze informatie ook op papier mee van ons.

Aangifte doen

Na de geboorte ben je verplicht om je kindje binnen drie dagen aan te geven in de gemeente waar je bent bevallen.
De geboortedag zelf telt niet mee voor de aangiftetermijn. Voorbeelden:

  • Je kind is geboren op maandag. Je doet uiterlijk geboorteaangifte op donderdag
  • Je kind is geboren op zondag. Je doet uiterlijk geboorteaangifte op woensdag.

Soms kan het niet binnen 3 dagen, omdat het weekend of een feestdag is. Dan wordt de termijn verlengd met 1 dag. Je moet altijd 2 werkdagen hebben om aangifte te kunnen doen.
Doe je te laat aangifte van de geboorte? Dan meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit aan het Openbaar Ministerie (OM). Je kan een boete krijgen.
Bij de aangifte moet een geldig legitimatiebewijs en eventueel het trouwboekje of het bewijs van de erkenning meegenomen worden.
Als je in de gemeente Almelo (ook in het ZGT) bevalt is het mogelijk om digitaal aangifte te doen, je hebt hiervoor wel je DigiD-code nodig van beiden.

Kindje aanmelden bij de verzekering

Vergeet ook niet de zorgverzekeraar binnen drie maanden op de hoogte te stellen van de geboorte.

Wat heb je nodig voor je kindje?

  • 2 digitale thermometers (1 voor jou en 1 voor je baby)
  • 2 babymutsjes
  • 6 hemdjes of rompertjes
  • 1 vestje of winterjasje
  • 4 tot 6 truitjes en broekjes of boxpakjes
  • sokjes
  • 2 omslagdoeken
  • 18 hydrofiele doeken
  • 8 spuug-/monddoekjes
  • 6 hydrofiele washandjes
  • 1 luieremmer of pedaalemmer
  • vloeibare babyzeep (zonder parfum)
  • 1 babybadje met standaard, evt. een Tummy tub
  • 1 kammetje en haarborstel
  • knuffeltje
  • baby vaseline
  • babyfoon
  • klein papieren vijltje of nagelsetje voor de baby
  • 2 flessen, 2 spenen, voeding en rager (als je geen borstvoeding geeft)
  • 1 autostoeltje
  • wieg en/of ledikantje zonder hoofdbeschermer
  • stevige matras en 2 molton hoeslakens of 2 molton onderlakens
  • 3 hoeslakens
  • 2 lakentjes
  • 2 molton onderleggers
  • 2 dekentjes
  • 2 kruiken (bij metalen kruiken: naadloos, met rubbertjes in de schroefdop)
  • commode of aankleedtafel (hoogte tussen 90 en 105 cm)
  • 1 aankleedkussen en 2 hoezen

Wat heb je nodig voor een (thuis)bevalling

Zowel voor een thuis- als een ziekenhuisbevalling heb je een kraampakket nodig. Verschillende zorgverzekeraars vergoeden het kraampakket of sturen gratis een pakket naar je toe. Kraampakketten zijn ook te koop bij zorgwinkels en via mijnkraamshop.nl

Thuisbevalling

  • 2 lakens of dekbedovertrekken
  • 2-3 sets moltonhoeslakens of onderlakens voor verschonen van het bed
  • waterdichte matrasbeschermer
  • 4 kussenslopen
  • bidon of flesje (om te spoelen)
  • 2 emmers met vuilniszakken erin
  • minimaal 10 celstofmatjes
  • 4 pakken kraamverband (zonder plastic i.v.m. broeien)
  • 1 rol toiletpapier
  • pompje desinfecterende zeep
  • 10 gewassen en gestreken hydrofiele doeken
  • 1 kilopak zout (voor het inweken van bloedvlekken
  • zaklamp (voor als de stroom uitvalt)