Bevallingen en spoed 0546-621340 Ik wil me aanmelden

Leefstijl

Zorg goed voor jezelf en voor je kindje

Brooke lark W9 O Krx Bqi ZA unsplash 1

Gezonde voeding

Tijdens de zwangerschap is gezonde voeding heel belangrijk. Zorg dat je gevarieerd eet volgens de schijf van vijf. Zo krijg je verschillende noodzakelijke vitamines en mineralen binnen die goed zijn voor je kindje. Eten voor twee is niet nodig. Bewust afvallen tijdens de zwangerschap of de borstvoeding is niet verstandig. Als je meer wilt weten over voeding tijdens de zwangerschap, kijk dan op www.voedingscentrum.nl. Het voedingscentrum heeft ook een app ontwikkeld, de ZwangerHap. In deze app kun je makkelijk zien wat je wel en beter niet kunt eten wanneer je zwanger bent.

Nadine primeau ft Wfohtj Nw unsplash 1 - Verloskundigenpraktijk Tubbergen - Almelo

Naast gezonde en gevarieerde voeding is het goed om extra vitamine D (10 microgram per dag) te nemen. Je mag hiermee al beginnen als je zwanger wilt worden.

Ook adviseren we om foliumzuur te slikken. Foliumzuur verkleint het risico op aangeboren afwijkingen zoals een open rug, open gehemelte of een open buik. Start met het slikken van 0,4-0,5 milligram per dag op het moment dat je een kinderwens hebt (het liefst minimaal 4 weken voor de zwangerschap) of zo snel mogelijk als je al zwanger bent. Blijf dagelijks foliumzuur slikken tot en met de 10e week van je zwangerschap. De tabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogist of apotheek.

Alcohol, drugs en roken

Alcohol, drugs en roken wordt sterk afgeraden tijdens de zwangerschap en tijdens het prille moederschap, zeker als je borstvoeding geeft. Alcohol kan aangeboren afwijkingen en hersenbeschadiging veroorzaken tijdens de zwangerschap.

Van veel drugs is nog niet bekend welke schade het kan veroorzaken bij het ongeboren kind. Om eventuele schade zoveel mogelijk uit te sluiten, wordt afgeraden om drugs te gebruiken als je zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft. Wees er wel altijd open en eerlijk over, zodat wij kunnen beoordelen of extra zorg tijdens de zwangerschap nodig is.

Roken tijdens de zwangerschap brengt extra risico’s met zich mee, omdat schadelijke stoffen in sigaretten de doorbloeding van de placenta verslechteren. Het dringende advies is: Stop met roken; dit geldt ook voor je partner. Meeroken is ook slecht en samen stoppen maakt het makkelijker. Vraag om hulp wanneer je denkt ondersteuning nodig te hebben bij het stoppen met roken.

De belangrijkste risico’s van roken tijdens de zwangerschap zijn: meer kans op een miskraam, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een vroeggeboorte en een te laag gewicht van de baby. Dit komt omdat de baby minder zuurstof en voedingsstoffen krijgt als gevolg van de giftige stoffen (nicotine en koolmonoxide). Ook heb je meer kans op een placenta loslating. Daardoor ontstaat een levensbedreigende situatie voor je baby en is de kans dat de baby hieraan overlijdt groot. Als je rookt na de geboorte heeft je baby meer kans op wiegendood en op verkoudheid, luchtweginfecties en oorontsteking.

Medicijnen - Verloskundigenpraktijk Tubbergen - Almelo

Medicijnen

De placenta biedt bescherming tegen een aantal schadelijke stoffen van medicijnen en zorgt ervoor dat ze niet bij het kindje terecht komen. De placenta kan echter niet alle schadelijke stoffen tegenhouden. Het is belangrijk eventueel medicijngebruik met ons te bespreken zodat wij kunnen beoordelen of de medicijnen gebruikt mogen worden. Daarnaast is het ook belangrijk om bij je eigen huisarts en apotheek aan te geven dat je zwanger bent.