Bevallingen en spoed 0546-621340 Ik wil me aanmelden

Verloop van het kraambed

De eerste week met jullie kindje

Mats3

De kraamweek

Na de geboorte begint de kraamweek. Officieel is dit een periode van tien dagen, de eerste tien dagen na de geboorte van jullie kindje.

De kraamweek is een bijzondere periode. Overweldigend, soms lastig, maar ook vol mooie momenten. Het is een week die in het teken staat van herstel en het leren verzorgen van jullie baby. In de kraamweek krijgen jullie van de kraamverzorgster voldoende handvatten om zo goed mogelijk aan jullie nieuwe rol als ouders te wennen.

Lot en Mats verkleind - Verloskundigenpraktijk Tubbergen - Almelo

Kraambedcontroles

Wij komen na de geboorte van jullie kindje nog een aantal keren langs voor de kraambedcontroles.
De kraambedcontroles zijn bedoeld om de gezondheidstoestand van moeder en kind te beoordelen, maar ook om nog eens over de bevalling na te praten.

Als alles goed gaat wordt het kraambed na een week door ons en de kraamzorg afgesloten. Tijdens ons laatste bezoek aan jullie zullen we ook de anticonceptie bespreken. Dit gesprek komt voor je gevoel misschien erg vroeg, toch is het wel goed om hier alvast over na te denken.

De zorg van je kindje wordt overgedragen aan de Jeugd Gezondheids Zorg (consultatiebureau) en de zorg voor jou aan de huisarts.

Heb je in de eerste zes weken na de kraamperiode nog vragen, klachten of onzekerheden met betrekking tot de bevalling en het kraambed, dan kun je contact met ons opnemen.

Hielprik en gehoorscreening

In de eerste week na de geboorte krijgt jullie kindje de hielprik en gehoorscreening.

Bij de hielprik wordt er wat bloed afgenomen uit de hiel van jullie kindje. Dit bloed wordt onderzocht op een aantal aandoeningen. Het is belangrijk dat deze aandoeningen tijdig worden opgespoord om schade aan de gezondheid te voorkomen of te beperken. Deze ziektes zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen door bijvoorbeeld een dieet of medicijnen.

Ook zal er in de eerste week na de geboorte de gehoorscreening plaatsvinden. Een goed gehoor is belangrijk om bijvoorbeeld goed te leren praten. Met de gehoortest kan gemeten worden of het gehoor goed is aangelegd. Indien dit niet het geval is kan er snel met een behandeling worden gestart.