Bevallingen en spoed 0546-621340 Ik wil me aanmelden

Seksualiteit

Maak het bespreekbaar

Seksualiteit verkleind

Vrijen tijdens de zwangerschap

Een zwangerschap kan van invloed zijn op de beleving van intimiteit en seksualiteit. Dit geldt voor de vrouw, maar ook voor haar partner. Geslachtsgemeenschap en klaarkomen tijdens de zwangerschap zijn niet schadelijk voor de baby en kunnen geen miskraam veroorzaken.

Seksualiteit foto - Verloskundigenpraktijk Tubbergen - Almelo

Tijdens de zwangerschap verandert er lichamelijk veel voor een vrouw. Vaak hebben zwangere vrouwen in de eerste drie maanden minder zin in seks door bijvoorbeeld misselijkheid en/of vermoeidheid. In het tweede trimester van de zwangerschap zie je vaak dat vrouwen juist meer zin hebben in seks. De zwangerschapskwaaltjes verdwijnen en door de goede doorbloeding in de vagina kunnen vrouwen makkelijker klaarkomen en blijven ze langer opgewonden. Voor sommige vrouwen kan het juist onprettiger aanvoelen.

Het is niet erg om een orgasme te krijgen. Vooral in deze maanden kan het intenser aanvoelen door de hormonen die zorgen voor samentrekkingen van je baarmoeder. In de laatste maanden kan de buik flink in de weg zitten en kan het zijn dat een orgasme ervoor zorgt dat je een pijnlijk gevoel in je onderbuik krijgt. Dit is vervelend voor de vrouw, maar kan geen kwaad voor de baby.

Voor de partner kan de zwangerschap ook van invloed zijn. De behoefte aan seks en de beleving ervan kunnen veranderen. Sommige mannen zijn bang dat ze de baby beschadigen door penetratie. Deze angst is niet nodig. De baby zit goed beschermd in het vruchtwater en de baarmoedermond is afgesloten.

Wanneer geen gemeenschap tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap kun je beter geen geslachtsgemeenschap of een orgasme hebben als:

  • Je vliezen gebroken zijn en je vruchtwater verliest
  • Je bloedverlies hebt
  • De placenta geheel of gedeeltelijk voor de uitgang ligt (placenta praevia)
  • Er sprake is van een dreigende vroeggeboorte

Seks na de bevalling

Na de bevalling kost het vaak wat tijd voordat je weer met elkaar kunt en wilt vrijen. Het is toch weer eng en soms ook pijnlijk. We adviseren om in ieder geval te wachten met gemeenschap tot de wond genezen is en het bloedverlies is gestopt.

Lichamelijke klachten, vermoeidheid en het wennen aan de nieuwe gezinssituatie kunnen zorgen voor minder zin in seks. Wacht met vrijen tot jullie er beide weer klaar voor zijn.
De vagina kan na een bevalling wat droger aanvoelen dan voorheen.

Door het geven van borstvoeding kan het zijn dat je minder vaginaal vocht aanmaakt tijdens het vrijen waardoor je vagina gevoelig kan zijn. Het is dan een goed idee om een glijmiddel te gebruiken.

Als je borstvoeding geeft kunnen de borsten gaan lekken tijdens het vrijen.

Mocht vrijen pijnlijk zijn en blijven neem dan contact op met je huisarts of met ons.