Bevallingen en spoed 0546-621340 Ik wil me aanmelden

Waar ga je bevallen

Thuis of in het ziekenhuis?

Photo 1511948374796 056e8f289f34 babyvoetjes

Als je de keuze hebt...


Als de zwangerschap zonder problemen verloopt en je bevalt tussen de 37 en 42 weken, kun je zelf kiezen waar je wilt bevallen: thuis of poliklinisch. Daar waar jij je het meest op je gemak voelt beval je het beste!
We bespreken tijdens de zwangerschap wat jouw wensen en vragen zijn ten aanzien van de plaats van de bevalling. Soms maak je pas tijdens de bevalling de definitieve keuze of je thuis wilt blijven of toch liever naar het ziekenhuis gaat. Het is wel handig dat je altijd een tas klaar hebt staan met spullen die je bij je wilt hebben als je toch plotseling naar het ziekenhuis moet tijdens de bevalling. Het kan namelijk zijn dat zich tijdens of na de bevalling (zowel thuis als poliklinisch) bijzonderheden voordoen, waardoor we het beter vinden om je door te verwijzen naar de gynaecoloog of kinderarts.

Adele morris h8 Yb QQ9 N2n Y unsplash baby paars - Verloskundigenpraktijk Tubbergen - Almelo

Thuis bevallen

Onderzoek heeft uitgewezen dat bij een normaal verlopende zwangerschap thuis bevallen net zo veilig is als in het ziekenhuis. Als je thuis bevalt ben je in een vertrouwde omgeving. Voor jezelf kan je eigen omgeving zorgen voor ontspanning, wat een vlotte baring kan bevorderen. Je partner kan meer zijn eigen gang gaan als je niet constant steun nodig hebt, daardoor voelt hij zich vaak ook meer op zijn gemak.
Bij een thuisbevalling begeleidt één van ons de bevalling, een kraamverzorgende zal ons hierbij assisteren.

Wanneer je thuis wilt bevallen, kun je op het moment dat de bevalling gaat beginnen alvast een aantal dingen klaarzetten:

het kraampakket (de doos niet uitpakken), 2 warme kruiken (ook in de zomer), 10 hydrofiele luiers, 2 emmers met vuilniszakken, goede verlichting, een tas met spullen voor het geval je toch naar het ziekenhuis moet, zorg dat het in de ruimte waar je wilt bevallen minimaal 21 graden is.

Een poliklinische bevalling is een bevalling in het ziekenhuis die gewoon door één van ons begeleid wordt. Binnen ons werkgebied heb je de keuze om poliklinisch te bevallen in het ZGT in Almelo of in het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg. Een kraamverzorgende of verpleegkundige zal ons assisteren tijdens de bevalling. Een poliklinische bevalling brengt soms extra kosten met zich mee. Je zorgverzekeraar kan je hierover verder informeren. Als alles goed is verlopen mogen jullie een paar uur na de bevalling weer naar huis.