Bevallingen en spoed 0546-621340 Ik wil me aanmelden

Anticonceptie

Wat past bij jou?

Ac

Welke keuze maak jij?

Voor informatie en advies over anticonceptie kun je bij ons in de praktijk terecht. We plaatsen spiralen, Implanon en schrijven recepten voor verschillende vormen van anticonceptie.

Alle vrouwen zijn hiervoor bij ons welkom, dus ook als je niet bekend bent in onze praktijk of (nog) nooit zwanger bent geweest.

Als je bevallen bent, verschilt het per vrouw (en partner) wanneer je weer toe bent aan seksueel contact. Sommige vrouwen (en partner) zijn hier 2 weken na de bevalling weer aan toe, bij andere stellen kan het tot enkele maanden duren. Vergeet niet dat er verschillende factoren zijn die een rol spelen: het verloop van de zwangerschap en bevalling, een gevoelige bekkenbodem en niet te vergeten een veranderde verhouding nu jullie ouders zijn geworden. Geef elkaar de ruimte en tijd om met deze nieuwe situatie om te gaan.

Na de bevalling heb je vaak nog vier tot zes weken bloedverlies. Daarna komt je menstruatiecyclus weer op gang en kun je een menstruatie verwachten. Al twee weken vóór je menstruatie heb je een eisprong en ben je vruchtbaar. Na een bevalling is het dus niet te voorspellen wanneer het moment is gekomen dat je weer vruchtbaar bent. Wanneer je borstvoeding geeft duurt het vaak wat langer voor je menstruatie weer op gang komt. Het geven van borstvoeding biedt geen bescherming tegen een nieuwe zwangerschap. Als je (voorlopig) niet zwanger wilt worden, bedenk dan welke anticonceptiemethode bij je past.

Wij geven je graag informatie over de voor- en nadelen van de verschillende anticonceptiemethodes. Daarbij bespreken we welke anticonceptiemethode het beste past bij jouw persoonlijke situatie.

Er zijn verschillende vormen van anticonceptie.

In de pil zitten hormonen die voorkomen dat je zwanger wordt. De hormonen zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt en ze maken het slijm in de baarmoederhals dikker waardoor zaadcellen er minder goed doorheen kunnen. Door de hormonen verandert de baarmoederwand waardoor een eitje zich niet kan nestelen.

De anticonceptiepil heeft een hoge betrouwbaarheid.

Als er wordt gekozen voor de pil, kunnen we hier een recept voor uitschrijven

Het is mogelijk om een hormoon- of koperspiraal te laten plaatsen door ons. Hiervoor hoef je niet bekend te zijn bij ons. Kies je voor een spiraal dan schrijven we, indien nodig, een recept voor je uit en plannen een afspraak (ca. 14 weken na de bevalling) voor het plaatsen van de spiraal.

Met een spiraal ben je vijf tot tien jaar beschermd tegen zwangerschap. Deze termijn is afhankelijk van het soort spiraal dat je kiest.

Kijk voor meer informatie over de Mirena of Kyleena hormoonspiraal bij bibliotheek--> anticonceptie

Kosten

Voor het plaatsen van het spiraal bij ons vragen wij in 2024 een bijdrage van € 77,85. Deze kosten dienen wij meestal zelf in bij jouw zorgverzekeraar. Bijna alle verzekeraars vergoeden het plaatsen van het spiraaltje door de verloskundige, echter bij sommige verzekeraars moet jij zelf de factuur indienen en aan ons overmaken. Bij een enkele zorgverzekeraar wordt het plaatsen van het spiraal helemaal NIET vergoed. Dan betaal je aan ons zelf de kosten voor de plaatsing (De Amersfoortse/Stad Holland/DSW). Wil je 100% zeker weten of de plaatsing wordt vergoed? Neem dan voor het plaatsen contact op met je zorgverzekeraar.

De kosten van het spiraaltje zelf worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Bij een aanvullende verzekering meestal wel.

Zes weken na plaatsing van de spiraal mag je langskomen voor een nacontrole. Tijdens deze controle wordt middels een echo gecontroleerd of de spiraal nog op de juiste plek in de baarmoeder zit.

De landelijke tarieven voor 2024, welke wij aanhouden, zijn als volgt:

  • Plaatsen spiraal €77,85 (excl. spiraal, incl. echo ter controle)
  • Vervangen spiraal €77,85 (excl. spiraal, incl. echo ter controle)
  • Verwijderen spiraal €77,85
  • Echo spiraalcontrole, als spiraal niet bij ons is geplaatst €40,00

De anticonceptiepleister heeft vrijwel dezelfde werking als de anticonceptiepil. Door de afgifte van hormonen komt er geen eitje vrij en wordt het baarmoederslijmvlies moeilijker doordringbaar voor zaadcellen.

De pleister moet wekelijks worden vervangen

De nuvaring is een zachte, flexibele, kunststof ring. Deze ring breng je zelf in de vagina in, net als een tampon. De ring geeft continu hormonen af. Na drie weken haal je de ring uit je vagina en heb je een stopweek. Na deze week breng je weer een nieuwe ring in.

Het anticonceptiestaafje wordt net onder de huid in je bovenarm geplaatst. Het kan drie jaar blijven zitten en geeft continu hormonen af.

Je kunt voor de plaatsing en verwijderen van Implanon bij ons terecht.

De prikpil is een vorm van anticonceptie die door middel van een injectie wordt gegeven. Hierna ben je twaalf weken beschermd. Door de hormonen die in de injectie zitten vindt er geen eisprong plaats en wordt het slijmvlies van de baarmoeder moeilijker toegankelijk voor zaadcellen.

Onder deze methode verstaan we het condoom, het vrouwencondoom en het pessarium. Dit zijn allemaal voorbehoedsmiddelen die geplaatst worden vlak voor je geslachtsgemeenschap hebt. De betrouwbaarheid van deze middelen is sterk afhankelijk van hoe het wordt gebruikt. Bij correct gebruik is de betrouwbaarheid lager dan andere anticonceptiemethoden.

Sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie. De keuze voor deze vorm van anticonceptie moet heel weloverwogen genomen worden omdat het onomkeerbaar is. Je bent na sterilisatie blijvend onvruchtbaar.

Meer info?

Voor meer info over anticonceptie raden we de site www.anticonceptie.nl aan. Aan het voorschrijven van anticonceptie zijn geen extra kosten verbonden.